Missä maissa englanti on virallinen kieli?

Kun ajatellaan englanninkielisiä maita, ensimmäisenä tulee mieleen Iso-Britannia ja Irlanti. Iso-Britanniassa englanti on virallinen kieli ja sitä puhuu valtaosa väestöstä. Irlannissa englanti on virallinen kieli yhdessä iirin kanssa. Myös Maltalla englanti on virallinen kieli maltan kielen rinnalla.

Pohjois-Amerikka

Englannin kieli on laajalle levinnyt Pohjois-Amerikassa. Yhdysvalloissa, vaikka sillä ei ole virallista kieltä liittovaltiotasolla, englanti on pääkieli ja sitä puhuvat suurin osa väestöstä. Kanadassa englanti on yksi kahdesta virallisesta kielestä, ranskankielen rinnalla. Lisäksi monissa Karibian maissa, kuten Jamaikalla, Bahamalla ja Barbadosilla, englanti on virallinen kieli.

Keski-Amerikka

Keski-Amerikassa Belizessä englanti on virallinen kieli. Tämä on jäänne ajalta, jolloin Belize oli Britannian siirtomaa.

Etelä-Amerikka

Etelä-Amerikassa ainoa maa, jossa englanti on virallinen kieli, on Guyana. Guyanan englanninkielisyys selittyy sen taustalla Britannian siirtomaana ennen itsenäistymistään vuonna 1966.

Afrikka

Afrikassa useat maat pitävät englantia yhtenä virallisista kielistään. Tämä on perua brittiläisen imperiumin ajalta, jolloin nämä maat olivat Britannian siirtomaita. Esimerkkejä tällaisista maista ovat Etelä-Afrikka, Ghana, Nigeria, Kenia, Uganda ja Botswana.

Aasia

Aasiassa Intiassa englanti on yksi kahdesta virallisesta kielestä hindin rinnalla. Vaikka Intiassa puhutaan yli 20 eri kieltä, englanti on yleisesti käytetty kieli, erityisesti liike-elämässä ja koulutuksessa. Myös Singaporessa englanti on yksi neljästä virallisesta kielestä.

Oseania

Oseaniassa englanti on laajalti käytetty kieli. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa se on pääkieli. Myös useissa Tyynenmeren saarivaltioissa, kuten Fidžillä, Vanuatulla ja Tongalla, englanti on virallinen kieli.

Afrikan saaret

Afrikan saarivaltioissa, kuten Mauritiuksella ja Seychelleillä, englanti on yksi virallisista kielistä.

Karibian saaret

Karibian saarilla, kuten Barbados, Jamaika ja Bahamasaaret, englanti on virallinen kieli.

Etelä-Atlantin saaret

Etelä-Atlantin saarilla, kuten Ascensionin saarella, Tristan da Cunha ja Saint Helenalla, englanti on virallinen kieli.

Intian valtameren saaret

Intian valtameren saarilla, kuten Malediiveilla, englanti on virallinen kieli.

Etelämantereen alueet

Etelämantereen alueilla, kuten Etelä-Georgian ja Eteläisten Sandwichsaarten saarilla, englanti on virallinen kieli.

Englannin kielen levinneisyys on esimerkki siitä, kuinka kieli voi levitä ja tulla hyväksytyksi eri puolilla maailmaa. Vaikka englanti on lähtöisin pieneltä saarelta Euroopassa, se on nyt yksi maailman puhutuimmista kielistä ja sillä on virallinen asema monissa eri maissa ja alueilla.

Jätä kommentti